Istoric


     Consideratii privind inceputurile jandarmeriei

     Momentul care marcheaza intemeierea Jandarmeriei Romane este situat la 3 aprilie 1850 cand, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotararea Divanului Obstesc, semnand "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi". La acea data, semnand Ofisul Domnesc prin care promulga Anaforaua Divanului Obstesc al Moldovei, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a reasezat pe baze noi Corpul Slujitoresc dislocat la Iasi, orientand juridic institutia nou infiintata – Corpul Jandarmilor – spre asigurarea libertatilor cetatenesti si a ordinii de drept in stat.

     In baza prevederilor Legii asupra Jandarmeriei Rurale din 1 septembrie 1893, prin I.D.R. nr. 2798 din 1 iulie 1894 s-a infiintat Compania de Jandarmi Rurali Tulcea si numit primul comandant al acestei structuri, capitan Sobieski Alexandru si ajutor locotenent Miclescu Gheorghe. in aceeasi Lege a Jandarmeriei Rurale s-a prevazut efectivul Companiei de Jandarmi Rurali Tulcea la 38 jandarmi, din care: 2 ofiteri, 4 sergenti majori, 7 sergenti, 25 jandarmi calari, compania avand in dotare 33 de cai. Pentru pregatirea personalului toti angajatii au fost trimisi in doua serii, incepand cu 1 august 1894, la scoala Pregatitoare pentru Jandarmi din Bucuresti.

     La 15 decembrie 1894 sosesc la Tulcea de la scoala Pregatitoare pentru Jandarmi din Bucuresti 14 jandarmi din cei angajati pentru Compania Tulcea si sunt infiintate primele trei sectii de jandarmi in localitatile: Tulcea – 6 jandarmi, Isaccea – 4 jandarmi, Macin – 4 jandarmi. in mai 1895 s-au mai infiintat doua sectii de jandarmi la Babadag si Cogealac iar in august 1896 alte doua sectii la Sulina si Periprava, adica in total 7 sectii de jandarmi.

     Primele misiuni regulate ale Companiei de Jandarmi Tulcea vor incepe la 01.02.1895 prin patrulari calari care se executau pe itinerare alese la intamplare si cu o durata de 2 – 3 zile. Acest sistem a durat pana la 01.04.1896 cand a fost numit noul comandant al companiei, capitan Oprovici Nicolae, care a stabilit pentru toate cele sapte sectii de jandarmi tulcene itinerarele de patrulare si durata. Tot in aceasta perioada s-au stabilit principalele misiuni ale jandarmilor care Isi desfasurau serviciul in aceasta companie:
- patrularea si vizitarea drumurilor si a diferitelor localitati din judet;
- supravegherea vagabonzilor si a celor certati cu justitia;
- urmarirea si prinderea nesupusilor si a dezertorilor militari;
- exercitarea politiei judiciare.
     La 1 septembrie 1900, se numeste comandant al Companiei de Jandarmi Rurali Tulcea capitan Niculescu Teodor, timp de 7 luni, pana la 1 aprilie 1901. Acesta, desi a avut comanda o perioada scurta, se remarca prin profesionalism in misiunile desfasurate de companie. A urmat la comanda companiei capitanul stefanescu Nicolae care conduce Jandarmeria tulceana pana la 1 mai 1903.

     La 1 septembrie 1900, capitanul Craciunescu stefan a fost numit comandant al Companiei de Jandarmi Rurali Tulcea. Acesta a avut contributii notabile in dezvoltarea Jandarmeriei tulcene, astfel:
- a sporit efectivele cu inca 43 de jandarmi;
- a inlocuit jandarmii slab pregatiti cu jandarmi angajati si instruiti;
- a infiintat o scoala de gradati pentru pregatirea jandarmilor la sediul companiei din Tulcea.
     La aceasta scoala se predau cursuri teoretice din Codul Penal de catre procurorul C. Nicolau (procuror al Tribunalului Tulcea), procedura penala de judecatorul Virgiliu Rudovici, precum si diferite legi speciale, regulamente militare, reguli de convietuire si invataminte religioase.

     Noile angajari si pregatirea organizata la un nivel crescut la acea vreme a permis Companiei de Jandarmi Rurali Tulcea sa-si indeplineasca atributiile in conditii dintre cele mai bune. Dupa 15 noiembrie 1903 Compania de Jandarmi Rurali Tulcea este impartita in 5 plutoane, 10 sectii si 10 posturi de jandarmi, structuri situate in 22 de localitati.
     Perioada de inceput a Jandarmeriei tulcene se caracterizeaza printr-o continua evolutie, crestere din punct de vedere cantitativ si calitativ in resurse umane si indeplinirea atributiilor. Aceasta situatie va fi influentata, cum a fost influentata intreaga lume de unul dintre cel mai influent moment al istoriei omenirii: Primul Razboi Mondial.
     Compania jandarmi Tulcea, la 10.10.1916, in ordinului dat de comisarul Guvernului delegat pe langa armata de operatii rusa din Dobrogea, a evacuat in Basarabia autoritatile si o parte din populatia romana din judetele Tulcea si Constanta, pe podurile de la Isaccea.
     Apoi, deplasandu-se la Galati, mentine ordinea pe caile de comunicatie si protejeaza populatia amenintata de de convoaiele rusesti ce fugeau in dezordine peste Dunare. Ulterior, compania se retrage impreuna cu trupele rusesti, pana la Chilia Veche, dupa care trece Prutul in judetul Covurului, unde s-au adunat toti jandarmii.
     Inaltul Decret nr. 3067 din 1 octombrie 1931, precum si ordinele inspectoratului General al Jandarmeriei nr. 667 si 749 au structurat Jandarmeria pe 3 Subinspectorate Generale de Jandarmi, repartizate de la est la vest, cu resedinta la Iasi, Ploiesti si Cluj. De asemenea, s-au transformat inspectoratele de Jandarmi Rurali in inspectorate Regionale de Jandarmi si a crescut numarul lor de la 7 la 11. A avut loc reorganizarea inspectoratului Regional de Jandarmi Timisoara, acesta avand in subordine doar 4 legiuni, intre care si Legiunea de Jandarmi Tulcea.
     in luna septembrie a anului 1944, Ministerul Afacerilor interne a hotarat „reconstituirea circumscriptiilor administrative si suprapunerea inspectoratelor de Jandarmi, pe limitele geografice ale circumscriptiilor administrative.”
     Ca urmare, in Monitorul Oficial, partea 1 nr. 258 / 06.11.1944, a fost publicata noua structura a inspectoratului General al Jandarmeriei, valabila de la 1 noiembrie 1944: „Art. 1 - Circumscriptiile teritoriale ale inspectoratelor de Jandarmi, se reconstituie dupa cum urmeaza: inspectoratul Jandarmi Constanta - resedinta la Constanta, cu legiunile: Constanta, Tulcea, Braila, Ialomita."
     In baza Decretului nr.25 din 22 ianuarie 1949 si Ordinului Secretariatului General pentru Trupe M.A.I. nr. 10052/1949, inspectoratul General al Jandarmeriei se desfiinteaza, practic, de la aceasta data fostele structuri ale Jandarmeriei au fost transformate in politia populara din mediul rural (fosta Jandarmerie rurala) si Trupe de Securitate(o parte cu misiuni de paza si aparare iar alta cu misiuni de interventie). Unitatile si formatiunile Jandarmeriei rurale sunt transformate in formatiuni de militie intrand in compunerea Directiei Generale a Militiei.
     In conformitate cu Ordinul Consiliului Securitatii Statului pe data de 19 august 1971 se infiinteaza prin unificare Consiliul Securitatii Statului in, Comandamentul Trupelor de Paza ia fiinta Brigada 18 securitate Constanta ca mare unitate a Trupelor de Securitate, avand Batalionul 5 securitate Galati, in structura organizatorica si subordonat direct. Prin reorganizare Compania 13 Slobozia din Batalionul 4 Paza Galati trece in subordinea Batalionului Securitate Fetesti iar Compania 15(13) bacuri Tulcea si 14 bacuri din Batalionul 5 paza Tulcea, trece in subordinea Batalionului 5 Securitate Galati.
     Incepand cu anul 1974 Companiile 3 si 4 Securitate dizlocate in cazarma Tulcea se transforma in Batalionul 19 Securitate Galati si asa va functiona structura de jandarmi in judetul Tulcea pana in anul 1979, cand isi schimba denumirea in Batalionul 19 Securitate Tulcea.
     Batalionul 19 Securitate continua aceleasi misiuni permanente avute pana in anul 1974:
- paza si apararea statiei radio-releu Topolog cu 80 % din efectiv;
- paza si apararea penitenciarulului Tulcea;
- escortarea condamnatilor de pe bacurile 2,3,4 si 6;
- asigurarea securitatii corespondentei secrete.
     La 01.01.1979 a luat fiinta Batalionul 19 Securitate Tulcea avand ca zona de responsabilitate judetul Tulcea.
     Prin Revolutia din Decembrie 1989 s-au reasezat institutiile de stat pe temelii democratice de drept si a favorizat in mod decisiv atat remodelarea institutiei Jandarmeriei, cat si elaborarea unei conceptii noi cu privire la locul si rolul fortelor de ordine interna.
     La 28 decembrie 1989 Comandantul trupelor de Securitate a trecut in subordinea M.Ap.N. devenind Comandantul Trupelor de Infanterie iar marile unitati si unitati de securitate, devin mari unitati si unitati de infanterie.
     Unitatea noastra a primit indicativul U.M. 0615 Tulcea prin Ordinul Comandamentului Trupelor de Aparare Teritoriala nr. 11545 din 28.01.1990.

     Inspectoratul de Jandarmi Judetean “Maresal Alexandru Averescu“ Tulcea a fost infiintat conform O.M.A.I. nr. I/0534 din 08.04.2005. Conform legii, Inspectoratul este o unitate destinata sa organizeze, conduca si sa coordoneze activitatile specifice pentru indeplinirea atributiilor ce revin Jandarmeriei Romane in zona de responsabilitate corespunzatoare teritoriului judetului Tulcea.
     Inspectoratul este subordonat nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, este destinat planificarii, organizarii, conducerii, executarii misiunilor specifice si indeplinirii atributiilor ce revin Jandarmeriei Romane in zona de competenta teritoriala corespunzatoare judetului Tulcea ori in alta zona stabilita prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Romane, cu aprobarea prealabila a ministrului afacerilor interne.

Sistemul SIS II

Sistemul de informatii Schengen

Contactati-ne

Copyright © Inspectoratul de Jandarmi Judetean Tulcea. Toate drepturile rezervate.